DÜNYA'NIN RENKLERİ
Siteden yararlanmak için üye olunuz.
Ya da giriş yapınız...

Pasta yapmanın püf noktaları

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Pasta yapmanın püf noktaları

Mesaj tarafından Mavidünya Bir C.tesi 04 Şub. 2012, 11:50


Pastayı yapacağınız kabın özenle seçilmiş olması lazım. Öncelikle kalıbı hazırlarken yapmanız gerekenler:

•Kalıp çevresinin korunması ve yapışmaması için kalıbı iki kat yağlı kağıtla kaplayın.
•Kalıbınızı katı yağ yerine sıvı yağ ile yağlayın; hem fırçayla dağılımı daha kolaydır, hem de yanma ihtimali azdır.
•Pasta veya keki kalıptan kolayca çıkarmak için, kalıbı yağladıktan sonra unlayın..

Ortası boşçember kalıbınız yoksa kendiniz yapabilirsiniz.

•Yuvarlak pasta kalıbınızın ortasına, yıkanıp kurulanmış temiz bir konserve kutusu yerleştirin. İçine bakliyat doldurun. Bakliyatın ağırlığı, hamuru kalıba dökerken, kutunun kımıldamasını engellemek içindir.
Önemli ve dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise pastanın kalıptan çıkarılışı. Dikkat etmezseniz bütün emeğiniz boşa gider. Yapılması gerekenler ise çok basit.

•Meyvalı kekleri kalıptan çıkarmadan önce, iyice soğumasını bekleyin.
•Keki kalıptan ayırmak için kalıbın kenarından ince uzun bir bıçak sokup çepeçevre dolaştırın.
•Kekin kurumaması için, kalıptan çıkardıktan sonra kalıbı tekrar üzerine kapatın.
•Yürek biçiminde bir pasta hazırlamak istiyorsanız biri kare, diğeri ise daire biçiminde olan iki kalıp kullanın. Tek dikkat edeceğiniz nokta; daire çapının, karenin kenarlarına eşit olmasıdır. Daire biçimindeki pastayı ortasından kesip, karenin iki kenarına yerleştirin
Pastanın pişme süresi de dikkat edilmesi gereken bir başka konu. Pişmeyi kontrol etmek için:

•Parmak ucuyla üzerine hafifçe bastırdığınızda dokusu sıkı olmalı ve parmağınızı çektiğinizde iz kalmadan tekrar eski haline dönmelidir.
•Pastanın kenarlarını kontrol edin. Çünkü pasta piştiğinde kenarları kalıptan ayrılmaya başlar.
•Pastaya kulak verin; eğer hala pişmesi sürüyorsa hafifçe cızırdar.
•Meyvalı kekinizin pişip pişmediğini anlamak için ortasına bir bıçak sokun. Bıçağın kolay ve temiz çıkması gerekir.
Sönmüş pastalar:

•Eğer pastanızın ortası çökmüşse, sivri bir bıçakla ortasını yuvarlak biçimde çıkararak onu çember pastaya dönüştürebilirsiniz.
Çok kurumuşsa:

•Çok pişmiş ve kurumuş meyvalı bir keki yumuşatmanın da yolu var: Keki tersine çevirip bir şişle birçok yerinden delin. Sonra da deldiğiniz yerlere 2-3 kaşık konyak veya rom dökün. Servis yapmadan önce 24 saat bekletin.
Hataların düzeltilmesi

•Eğer pasta hamuru homojen görünmüyorsa, içine bir yemek kaşığı un ilave edip kuvvetlice çırparak iyice karıştırın.
•Eğer kalıptan çıkarırken pastanız kırılırsa çaresi var: Pastanıza ılık kayısı reçeli sürüp kırılan yeri yapışıncaya kadar kalıpta bekletin.
•Pastanızdaki kırıkları gizlemek için, etrafına krema veya reçel yayıp üzerine de kakao veya şeker serpin.
Hataların düzeltilmesi

•Eğer pasta hamuru homojen görünmüyorsa, içine bir yemek kaşığı un ilave edip kuvvetlice çırparak iyice karıştırın.
•Eğer kalıptan çıkarırken pastanız kırılırsa çaresi var: Pastanıza ılık kayısı reçeli sürüp kırılan yeri yapışıncaya kadar kalıpta bekletin.
•Pastanızdaki kırıkları gizlemek için, etrafına krema veya reçel yayıp üzerine de kakao veya şeker serpin.

Alıntıdır.

_________________
Dünyayı Seviyorum!


Mavidünya
Admin

Mesaj Sayısı : 985
Kayıt tarihi : 19/09/11
Nerden : Mavi Dünya'dan

http://mavi-dunyam.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: Pasta yapmanın püf noktaları

Mesaj tarafından Mavidünya Bir Cuma 02 Mart 2012, 19:40


Kekinizi pişirirken çökmemesi için hamuru, kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce
20 dakika kadar dinlendirin. Böylece 5 çayına gelen misafirleriniz kekinize hayran kalacak..

_________________
Dünyayı Seviyorum!


Mavidünya
Admin

Mesaj Sayısı : 985
Kayıt tarihi : 19/09/11
Nerden : Mavi Dünya'dan

http://mavi-dunyam.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz