DÜNYA'NIN RENKLERİ
Siteden yararlanmak için üye olunuz.
Ya da giriş yapınız...

Join the forum, it's quick and easy

DÜNYA'NIN RENKLERİ
Siteden yararlanmak için üye olunuz.
Ya da giriş yapınız...
DÜNYA'NIN RENKLERİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Evdeki gece bekçisi

Aşağa gitmek

Evdeki gece bekçisi Empty Evdeki gece bekçisi

Mesaj tarafından Mavidünya Cuma 13 Ocak 2012, 10:31

Bebeklerin sağlıklı gelişimleri için uyku çok önemli. Zira büyüme hormonu özellikle bebek uyuduğunda faaliyetlerini artırıyor. Daha da ötesi ebeveynler gece uykusu düzenli bir çocukla dinç bir sabaha uyanmak ister.

Küçük bebekleri olan anneler bebeklerinin sık sık uyandıklarından şikayet eder. Yenidoğan bebeğin beslenmek için 2-3 saat ara ile uyanması normalken 3-4 aylıktan sonra bebeklerin en az 4 saat kesintisiz uyuması gerekir. Bu süre bebek büyüdükçe uzar. Sık uyanan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mide reflüsü ve gaz sancısı gibi olasılıkların yanı sıra diş çıkarmanın getireceği sıkıntıları da göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, bu tip rahatsızlıklar olmadığı takdirde diğer nedenler üzerinde durmak gerektiğini belirtiyor. Bebeğin emziğini sürekli düşürdüğü için uyanabileceği gibi ses ve ışık gibi uyarıcıların etkisi ile de uykusunun bölünebileceğini belirten Dr. Alper Bıçkıcı bu koşullarda ne yapmak gerektiğini anlattı.

Bebek emziğini sürekli düşürüyorsa

Emzik bebekler için kendini güvende hissedeceği bir destek sağlar. Bu güven hissini bebeğinizle kuracağınız iletişimle sağlayabilirsiniz. Bebeğinizi yatmadan önce emziksiz uyutarak uyku arasında emziğin düşmesi ile birlikte duyacağı yoksunluk hissine mani olabilirsiniz.

Emziksiz uykuya dalamıyorsa

Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa bebeğin damak yapısına uygun ve sık sık düşmeyecek bir emzik seçerek uyku arasında bebeğin emziğinin daha az düşmesini sağlayabilirsiniz.

Emzik düşmesi dönemsel ise

Bebek emziğini dönemsel olarak düşürüyorsa, bu dönemlerde bebeğinizde soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığı olabilir. Bebek burnundan nefes alamadığında nefesini ağız yoluyla almaya çalışır ve emziğini düşürür. Bu durumda bebeğin burnuna bir miktar serum fizyolojik sıkarak bebek rahatlatılabilir.

Uyku eğitimine bir haftalıkken başlanmalı

Bebekler çevrelerindeki renk ve sesleri fark etmeye başladıklarında bu dünyadan kopmamak için uyuma konusunda direnebilirler. Bu durum göz önünde tutularak bebeğin uyku eğitimine bebek bir haftalıkken başlanmalı ve üç ay içinde bebeğe gece ve gündüz ayrımı öğretilmelidir. Bunu, gündüzleri onunla oyun oynayarak ve konuşarak, gece ise ışıkları iyice azaltıp dış uyaranlardan uzak tutarak sağlayabilirsiniz.

Geç kalınmış bir uyku eğitimi söz konusu ise

Bir haftalıktan başlayan uyku eğitiminde sonuçlar 6. ayda alınır. Geç kalınmış bir uyku eğitimi söz konusu ise yine gece gündüz kavramı öğretilerek şartlı refleks oluşturulmaya çalışılmalıdır. Bebek uyuyana kadar başında bekleyebilirsiniz. Uyku saatine sadık kalmaya dikkat ederseniz birkaç hafta içinde sorun çözülecektir.

Bebek en ufak bir ses ve ışığa uyanıyorsa

Bebeklerde 4 aylıktan itibaren anneyi kaybetme korkusu başlar. Bu korku bebeği daha hassas ve huzursuz yapar ve uykusunun daha hafif olmasına neden olur. Bu durumda bebeğiniz uyurken bir süre onun yanında kalıp başını okşayabilirsiniz. Rahatlayan bebeğiniz huzurlu bir uykuya dalar. Bebeğin uykusunun hafif olmasının bir diğer nedeni tam doymamış olmasıdır. İyi bir beslenme ve ılık bir banyo ile bebeğinize keyifli bir uyku sağlayabilirsiz.

Sürekli ağlıyor ve uykuya dalamıyorsa

Bebeğinizin yeterince beslendiğine emin olduğunuz halde bebek bir türlü uykuya dalamıyor ve ağlıyorsa bebeğin ağrısı olabilir. Sürekli ağlayan bebekte kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve gaz sancısı gibi hastalık bulgularının yanında diş çıkarma dönemindeki huzursuzluk akla ilk gelen nedenlerdir.

Kaynak: Hürriyet
Mavidünya
Mavidünya
Admin

Mesaj Sayısı : 985
Kayıt tarihi : 19/09/11
Nerden : Mavi Dünya'dan

http://mavi-dunyam.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz