Emziren Annelerin Bilmesi Gerekenler
1 sayfadaki 1 sayfası
Emziren Annelerin Bilmesi Gerekenler
Emzirmek bebeğinizin sağlığı kadar sizin sağlığınız için de önemli. Emzirirken dikkat edilecek bazı konular da hayatınızı kolaylaştıracak türden. Bunlar neler mi?
• Anne bebeğini emzirdiği dönemde beslenmesine çok dikkat etmelidir. Çünkü anne tarafından tüketilen besinlerin bir kısmı süte geçer.
• Emziren kadının süt verdiği sürece her gün 500-600 kalorilik ek enerji alması gerekir.
• Günlük en az iki litre sıvı tüketmeli ve tüm besin gruplarından (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler, süt ve süt ürünleri) düzenli olarak yemelidir.
• Protein gereksinimini karşılamak için et, tavuk, balık ya da kuru baklagillere her öğün yer vermelidir. Sebze ve meyve bol bol tüketmelidir.
• Konserve, beklemiş ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinleri seçmeye özen göstermelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak uygundur.
• Bazı bitki çaylarının da anne sütünü artırıcı özellikleri vardır. Bunlar keçisedefi, çemen otu, mine çiçeği, amber çiçeği ve özellikle rezenenin günde iki büyük bardak (400 ml) içilmesi gerekir.
• Emziren bazı annelerin doğum kilolarından kurtulmak için diyet yapması kadar, süt yapar diyerek çok kalorili (aslında süt yapımına çok da katkısı olmayan) yiyecekler yemesi de bir o kadar yanlıştır.
• Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan uyarıcı içecekleri ya almamalı ya da az tüketmelidir.
• Fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltır.
• Annenin gaz yapan yiyeceklerden de uzak durması önemlidir. Örneğin süt çok gaz yaptığından bu dönemde süt yerine yoğurt yenmesi daha uygundur.
• Bebeği doğumundan sonraki ilk 30 dakika içerisinde göğüslerine çıplak şekilde konulan annelerin laktasyonlarının daha başarılı olduğu ve bebeklerini daha uzun süre kendi sütleri ile besledikleri bilinmektedir.
• Bebeğin doğumundan hemen sonra başlayarak gece de dahil olmak üzere, istediği sıklık ve sürede emmesinin teşvik edilmesi, göğüste emzirmeye uygun bir pozisyonda tutularak ağzına yeterli miktarda meme dokusunu almasının sağlanması bol miktarda sütün gelmesini sağlayacaktır.
• Memelerden birinin daha az emilmesi, o memenin süt üretimini giderek azaltır ve sonunda durdurur.
• Bebek bir memedeki sütü tamamen bitirinceye kadar emmeli, hala aç ise diğer meme verilmelidir. Bir sonraki emzirmeye son emzirilen memeden başlanmalıdır.
• Emzirmeden önce ya da sonra hazır mama, inek sütü ya da başka bir gıdanın verilmesi bebeğin emeceği süt miktarını, dolayısıyla da anne sütünü azaltır.
• Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden olur. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek gelir, ödem azaldıkça süt artar. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi önerilir.
• Anne önceki bebeğini sezaryenle dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse veya çoklu gebelik söz konusuysa süt üretimi gecikir.
• Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltır.
• Çalışan annelerin süt kalitesinin azalıp azalmadığı annelerin en merak ettiği konular arasında yer alır. Emziren annenin çalışması kesinlikle süt kalitesini etkilemez ama işyerinde sağma şansı yoksa süt miktarını etkileyebilir. Bu yüzden çalışan annenin adeta emziriyormuş gibi sütünü sağması gerekir. Sekiz saatlik bir iş gününde 15-20 dakikalık üç, dört seans sağması yeterlidir.
Kaynak: Hürriyet
• Anne bebeğini emzirdiği dönemde beslenmesine çok dikkat etmelidir. Çünkü anne tarafından tüketilen besinlerin bir kısmı süte geçer.
• Emziren kadının süt verdiği sürece her gün 500-600 kalorilik ek enerji alması gerekir.
• Günlük en az iki litre sıvı tüketmeli ve tüm besin gruplarından (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler, süt ve süt ürünleri) düzenli olarak yemelidir.
• Protein gereksinimini karşılamak için et, tavuk, balık ya da kuru baklagillere her öğün yer vermelidir. Sebze ve meyve bol bol tüketmelidir.
• Konserve, beklemiş ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinleri seçmeye özen göstermelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak uygundur.
• Bazı bitki çaylarının da anne sütünü artırıcı özellikleri vardır. Bunlar keçisedefi, çemen otu, mine çiçeği, amber çiçeği ve özellikle rezenenin günde iki büyük bardak (400 ml) içilmesi gerekir.
• Emziren bazı annelerin doğum kilolarından kurtulmak için diyet yapması kadar, süt yapar diyerek çok kalorili (aslında süt yapımına çok da katkısı olmayan) yiyecekler yemesi de bir o kadar yanlıştır.
• Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan uyarıcı içecekleri ya almamalı ya da az tüketmelidir.
• Fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltır.
• Annenin gaz yapan yiyeceklerden de uzak durması önemlidir. Örneğin süt çok gaz yaptığından bu dönemde süt yerine yoğurt yenmesi daha uygundur.
• Bebeği doğumundan sonraki ilk 30 dakika içerisinde göğüslerine çıplak şekilde konulan annelerin laktasyonlarının daha başarılı olduğu ve bebeklerini daha uzun süre kendi sütleri ile besledikleri bilinmektedir.
• Bebeğin doğumundan hemen sonra başlayarak gece de dahil olmak üzere, istediği sıklık ve sürede emmesinin teşvik edilmesi, göğüste emzirmeye uygun bir pozisyonda tutularak ağzına yeterli miktarda meme dokusunu almasının sağlanması bol miktarda sütün gelmesini sağlayacaktır.
• Memelerden birinin daha az emilmesi, o memenin süt üretimini giderek azaltır ve sonunda durdurur.
• Bebek bir memedeki sütü tamamen bitirinceye kadar emmeli, hala aç ise diğer meme verilmelidir. Bir sonraki emzirmeye son emzirilen memeden başlanmalıdır.
• Emzirmeden önce ya da sonra hazır mama, inek sütü ya da başka bir gıdanın verilmesi bebeğin emeceği süt miktarını, dolayısıyla da anne sütünü azaltır.
• Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden olur. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek gelir, ödem azaldıkça süt artar. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi önerilir.
• Anne önceki bebeğini sezaryenle dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse veya çoklu gebelik söz konusuysa süt üretimi gecikir.
• Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltır.
• Çalışan annelerin süt kalitesinin azalıp azalmadığı annelerin en merak ettiği konular arasında yer alır. Emziren annenin çalışması kesinlikle süt kalitesini etkilemez ama işyerinde sağma şansı yoksa süt miktarını etkileyebilir. Bu yüzden çalışan annenin adeta emziriyormuş gibi sütünü sağması gerekir. Sekiz saatlik bir iş gününde 15-20 dakikalık üç, dört seans sağması yeterlidir.
Kaynak: Hürriyet
Similar topics
» Annelerin Faydaları :
» Kek yaparken dikkat etmeniz gerekenler
» Çalışan annelerin hayatlarını kolaylaştıracak öneriler
» Kek yaparken dikkat etmeniz gerekenler
» Çalışan annelerin hayatlarını kolaylaştıracak öneriler
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz