6 aylık bebeğe de kitap okuyun
1 sayfadaki 1 sayfası
6 aylık bebeğe de kitap okuyun
6 aylık bebeğe de kitap okuyun
3 yaşındaki çocuğumun ileride okumayı öğrenirken sıkıntı çekmesini istemiyorum. Bu yaş itibariyle okuma becerisi geliştirilebilir mi? Neler yapabilirim? H.K./Manisa
Okuma becerisi her şeyden önce kitapla kazanılır. Yani çocuğunuzu, altı aylıktan itibaren kitapla tanıştırmanız lazım. Özellikle kitapçılarda satılan mukavva tarzı kalın ve bebekler için kavraması kolay olan kitapları tercih edebilirsiniz.
HARFLERLE TANIŞSIN
Evinizde çocuğunuzun görebileceği bir kitaplık da olmalı. Yani evinizde bol bol kitap bulundurmanızda fayda var. Gazete, dergi gibi yazılı iletişim araçlarını kullanın. Onunla sayfalar içindeki resimler hakkında konuşun; yazılarla, harflerle tanışmasını sağlayın.
SİZİ ÖRNEK ALMALI
Günlük ya da haftalık okuma saatleri yapın. 15 dakika kadar tüm aile fertlerinin kitap okuduğu sessiz bir ortam yaratın. Anne ve babanın, kitap okuyan bireyler olması çocuğun okuma becerisinin gelişmesini olumlu etkileyecektir.
***
Yardım etmek öğretilebilir
Dört yaşındaki kızım çok bencil. Arkadaşlarıyla oyun oynarken hiç paylaşımcı değil. Başkalarıyla hiç ilgilenmiyor. Ona, fedakar olmayı nasıl öğretebilirim? İ.D./Ankara
Eğer siz fedakar bir anneyseniz çocuğunuza erken yaştan itibaren fedakar olmayı öğretebilirsiniz. Her zaman özellikle vurguladığım gibi; siz nasılsanız, çocuğunuz da öyledir. Eğer ona doğru model oluyorsanız çocuğunuz da dünyayı böyle algılayacaktır. Yapılan araştırma ve deneylerde de çocukların model olarak aldığı ebeveyni taklit ettiği kanıtlanmıştır. Kızınıza fedakar olmayı öğretmek istiyorsanız, etrafınızdaki engelli bireyleri dışlamayın, yaşlılara yardım edin. Fakir insanlara maddi ya da manevi yardım edin. Arada sırada, Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki çocukları ziyaret edin.
***
Zorla yemek yedirmeyin
15 aylık bebeğim her yemekten sonra kusuyor. Ne kadar zorlarsam zorlayayım yemek yedirmekte çok zorlanıyorum. Acaba çocuğum anoreksik mi? O.K./Trabzon
Çocuğunuzda, fiziksel ve sağlığını direkt olarak etkileyen bir sorun yoksa yemek yeme konusunda zorlamayın. "Ye, ye" diye başlayan cümleleriniz, onda "Yeme, yeme" gibi şartlı bir reflekse çevirebilir. Ayrıca, bebeğe acıkmayı öğretmemek de bu sorunu tetikler. Çünkü çocuğu acıkma fırsatı vermeden beslemek, onun yemekle arasında kurduğu ilişkiyi de belirler. Öncelikle bir çocuk doktoruna başvurarak, reflü gibi fiziksel bir sorun olup olmadığının teyidini alın. Eğer sorun yoksa çocuğunuzu beslerken yaptıklarınızı tekrar gözden geçirin.
Şenay Yılmaz
Kaileena- Üye
- Mesaj Sayısı : 71
Kayıt tarihi : 23/09/11
Yaş : 35
Nerden : kayısıkent
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz