İşte en sağlıklı 10 kış besini!
1 sayfadaki 1 sayfası
İşte en sağlıklı 10 kış besini!
Kış aylarında vücut ısımızın düşmesi ve karbonhidratlı besinlerin daha fazla tercih edilmesi nedeni ile bağışıklık sistemimizde zayıflama ve hastalıklara yakalanma riski oldukça yükseliyor. Bu dönemde yaygın olan hastalıklardan korunmanın en doğal ve kolay yolu ise besinler oluyor. Peki, hangi besinler bizi hangi hastalıklardan koruyor? Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar anlatıyor.
Kereviz
Vücuttaki kan dolaşımı, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi birçok reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayan karaciğerin korunmasında en önemli besinlerden biridir. Antioksidan özelliği nedeni ile vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını da sağlar.
Ispanak
A ve C vitaminleri soğuk algınlığı engellemede önemli rol oynayan iki vitamindir. Ispanak içerisinde bolca bulunan bu iki vitamin bağışıklık sistemini de önemli ölçüde güçlendirir. Vücutta istenilen düzeyde emilimi olmasa da içeriğinde yüksek miktarda demir bulunur. Ayrıca kan pıhtılaşmasında görevli olan K vitamini de ıspanak içerisinde yüksek oranda mevcut.
Brokoli
En önemli antioksidan kaynaklarından birisi olan brokoli vitamin deposudur. Kansere karşı koruyucu etkisi olan brokoli vücuda zarar veren radikallerin uzaklaştırılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeni ile özellikle kadınlarda ve çocuklarda düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Pırasa
Potasyum, kalsiyum mineralleri bakımından zengin olan pırasanın içerisinde antioksidan özelliği olan A, C ve E vitaminlerinin tamamı bulunur. Ayrıca kışın hareketsizlik nedeni ile yavaşlayan barsak hareketlerini hızlandırır. Bazı bilimsel çalışmalarda böbrek taşları oluşumunu engelleyici etkisi olduğunu gösterir.
Turp
Havucun popülerliği nedeniyle sofralarda baş tacı edilmeyen turp son derece sağlıklı bir sebzedir. C vitamini ve lif içeriği nedeniyle kış aylarında sofrada yer alması gerekir. Ayrıca içeriğinde bulunan antioksidanın kansere karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor. Yemeklere eklenebileceği gibi en sağlıklı tüketim yolu salatalarla birlikte çiğ olarak tüketilmesidir.
Kabak
Prostat kanserine karşı koruyucudur. İyi bir antioksidan kaynağı olan kabak, kalp hastalıkları ve kanser türleriyle savaşır. 100 gramı sadece 22 kalori içeren bu sebze, zayıflamak isteyenlerin sofrasında mutlaka yer almalıdır. Kabak, kabızlık sorununun çözülmesine yardımcı olur ve vücutta yanlış beslenmeden kaynaklı oluşan ödem problemini çözer.
Sarımsak
İçerdiği kükürtlü birleşikler ve özel yağ asitleri, sarımsağın mikrop öldürücü etkisi olduğunu tespit etmiştir. Virüs ve bakterilere bağlı enfeksiyonların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Günde 2 diş sarımsak tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Çiğ sarımsak, pişmişine göre daha olumlu etki vermekle birlikte çiğ sarımsak midenizi rahatsız ediyor ise pişmişini de tercih edebilirsiniz.
Bal Kabağı
Lif içeriği çok yüksek olması nedeni ile barsak hareketinin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Bir porsiyon bal kabağı tatlısı tükettiğinizde neredeyse 3 gram lif almış olursunuz. Bal kabağı aynı zamanda beta-karoten içeriği açısından da önemlidir. Bal kabağı sadece tatlı olarak değil, çorbalarda ve yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanılabilir.
Pazı
A vitamini kaynağı olan beta-karoten, folik asit ve C vitamini içeriği oldukça yüksek olan pazı güçlü bir antioksidandır. Soğuklardan etkilenmenizi engelleyen pazı, demir içeriği nedeni ile kansızlık sıkıntısı yaşayan bireylerin tüketmesi gereken bir besindir.
Havuç
Özellikle A vitamini olmak üzere B ve C vitaminlerini de içerir. Özellikle kalp sağlığı başta olmak üzere kolesterolün düşmesinde etkilidir. Mide ve barsak dostu olan havuç vücudun fabrikası olan karaciğerin daha az yorulmasını sağlar.
Hürriyet
Kereviz
Vücuttaki kan dolaşımı, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi birçok reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayan karaciğerin korunmasında en önemli besinlerden biridir. Antioksidan özelliği nedeni ile vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını da sağlar.
Ispanak
A ve C vitaminleri soğuk algınlığı engellemede önemli rol oynayan iki vitamindir. Ispanak içerisinde bolca bulunan bu iki vitamin bağışıklık sistemini de önemli ölçüde güçlendirir. Vücutta istenilen düzeyde emilimi olmasa da içeriğinde yüksek miktarda demir bulunur. Ayrıca kan pıhtılaşmasında görevli olan K vitamini de ıspanak içerisinde yüksek oranda mevcut.
Brokoli
En önemli antioksidan kaynaklarından birisi olan brokoli vitamin deposudur. Kansere karşı koruyucu etkisi olan brokoli vücuda zarar veren radikallerin uzaklaştırılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeni ile özellikle kadınlarda ve çocuklarda düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Pırasa
Potasyum, kalsiyum mineralleri bakımından zengin olan pırasanın içerisinde antioksidan özelliği olan A, C ve E vitaminlerinin tamamı bulunur. Ayrıca kışın hareketsizlik nedeni ile yavaşlayan barsak hareketlerini hızlandırır. Bazı bilimsel çalışmalarda böbrek taşları oluşumunu engelleyici etkisi olduğunu gösterir.
Turp
Havucun popülerliği nedeniyle sofralarda baş tacı edilmeyen turp son derece sağlıklı bir sebzedir. C vitamini ve lif içeriği nedeniyle kış aylarında sofrada yer alması gerekir. Ayrıca içeriğinde bulunan antioksidanın kansere karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor. Yemeklere eklenebileceği gibi en sağlıklı tüketim yolu salatalarla birlikte çiğ olarak tüketilmesidir.
Kabak
Prostat kanserine karşı koruyucudur. İyi bir antioksidan kaynağı olan kabak, kalp hastalıkları ve kanser türleriyle savaşır. 100 gramı sadece 22 kalori içeren bu sebze, zayıflamak isteyenlerin sofrasında mutlaka yer almalıdır. Kabak, kabızlık sorununun çözülmesine yardımcı olur ve vücutta yanlış beslenmeden kaynaklı oluşan ödem problemini çözer.
Sarımsak
İçerdiği kükürtlü birleşikler ve özel yağ asitleri, sarımsağın mikrop öldürücü etkisi olduğunu tespit etmiştir. Virüs ve bakterilere bağlı enfeksiyonların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Günde 2 diş sarımsak tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Çiğ sarımsak, pişmişine göre daha olumlu etki vermekle birlikte çiğ sarımsak midenizi rahatsız ediyor ise pişmişini de tercih edebilirsiniz.
Bal Kabağı
Lif içeriği çok yüksek olması nedeni ile barsak hareketinin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Bir porsiyon bal kabağı tatlısı tükettiğinizde neredeyse 3 gram lif almış olursunuz. Bal kabağı aynı zamanda beta-karoten içeriği açısından da önemlidir. Bal kabağı sadece tatlı olarak değil, çorbalarda ve yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanılabilir.
Pazı
A vitamini kaynağı olan beta-karoten, folik asit ve C vitamini içeriği oldukça yüksek olan pazı güçlü bir antioksidandır. Soğuklardan etkilenmenizi engelleyen pazı, demir içeriği nedeni ile kansızlık sıkıntısı yaşayan bireylerin tüketmesi gereken bir besindir.
Havuç
Özellikle A vitamini olmak üzere B ve C vitaminlerini de içerir. Özellikle kalp sağlığı başta olmak üzere kolesterolün düşmesinde etkilidir. Mide ve barsak dostu olan havuç vücudun fabrikası olan karaciğerin daha az yorulmasını sağlar.
Hürriyet
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz