DÜNYA'NIN RENKLERİ
Siteden yararlanmak için üye olunuz.
Ya da giriş yapınız...

Join the forum, it's quick and easy

DÜNYA'NIN RENKLERİ
Siteden yararlanmak için üye olunuz.
Ya da giriş yapınız...
DÜNYA'NIN RENKLERİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşırı Tuz Mide Kanseri Yapıyor

Aşağa gitmek

Aşırı Tuz Mide Kanseri Yapıyor Empty Aşırı Tuz Mide Kanseri Yapıyor

Mesaj tarafından Mavidünya Çarş. 25 Ocak 2012, 17:55

Tüketilmesi ya da tüketilmemesi durumunda birçok hastalığa neden olan tuzun tüketim oranı, özellikle çocuklarda yaş grubuna göre değişkenlik gösteriyor.

0-1 yaş grubundaki bebeklerin besinlerine tuz ilave edilmemesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mustafa Aydın, aksi halde bebeğin böbreğinde aşırı yüklenme ve buna bağlı problemlerin doğacağına dikkat çekiyor. Anne sütü veya ek gıdalarla büyüyen bebeklerin besinlerine tuz ilavesi yapmamak gerekiyor.

Cips Tüketimine Dikkat!

Yas gruplarına göre maksimum tuz tüketiminin 0-1 yaş döneminde 1 gr, 1-3 yaş döneminde 2 gr, 4-6 yaş arasında 3 gr, 7-10 yaş arasında 5 gr, 11-14 yaş arasında ise 6 gr olması gerektiğini dile getiren Aydın, tüketilen besinlerde şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:

“Son yıllarda tüketimi artan cips, salam, sosis, tuzlu peynir, turşu ve benzeri gıdalarla alınan
aşırı tuzla, hipertansiyon ve buna bağlı problemlerin gelecek nesillerde büyük sorunlara neden olacağı beklenmektedir.

1 porsiyon patates veya mısır cipsindeki tuz, bir yetişkinin tuz ihtiyacının yarısıdır. Annelerin
bu konuda gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir.”

Mide Kanseri ve Birçok Hastalığın Nedeni Aşırı Tuz

Yapılan araştırma sonuçlarına dikkat çeken Aydın, yüksek tuz oranının mide kanseri, osteoporoz ve astım atağı riskini artırdığını söylüyor ve devam ediyor: “Tatlı bilinen kek, puding, bisküvi gibi gıdalar yüksek oranda tuz içermektedir. 18 yaş üstü 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu düşünülürse, konunun ne kadar konunun ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.”

Neler Yapmalıyız?

Öncelikli olarak beslenme ve sofra düzenimizdeki alışkanlıkları değiştirmemiz gerektiğini söyleyen Aydın şu önerileri sıralıyor:

“Sofradan tuzlukları kaldırmalı ve yemeklerimizi olabildiğince az tuzlu yapmalıyız.Yüksek tuz içeren cips, hazır çorbalar, kek, puding, bisküvi, turşu, tuzlu peynir gibi besinleri beslenme alışkanlıklarımızdan çıkarmalıyız. Çocuklarımızın daha sağlıklı olmasını istiyorsak, bunu başarmamız gerekiyor.”

Aşırı tuz tüketimin yanı sıra eksikliğinin de zararlı olduğuna değinen Aydın, iyot eksikliğinin guatr ve zeka geriliğine yol açtığını, vücudun günlük 90-150 mg iyot ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor.

Hürriyet
Mavidünya
Mavidünya
Admin

Mesaj Sayısı : 985
Kayıt tarihi : 19/09/11
Nerden : Mavi Dünya'dan

http://mavi-dunyam.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz